Ik heb twee criteria gekozen om aan te tonen of mijn boek ‘Blauw water’ van Simone van der Vlugt literatuur of lectuur is.
Opbouw/structuur:
Het eerste criterium die ik gekozen heb is opbouw/structuur. Het boek is wel chronologisch geschreven. Maar er zitten wel verschillende verhaal lijnen en verschillende verhalen in het verhaal. Er zijn namelijk twee personen, Lisa en Senta, en er worden twee verhalen verteld over hen . Het ene verhaal gaat over Lisa die in haar eigen huis samen met haar dochtertje wordt gegijzeld. Het andere verhaal gaat over Senta die na een auto ongeluk in coma ligt en zich niets meer kan herinneren van het ongeluk.
Hierdoor lijkt het boek wel weer erg op een litteratuur boek.
Hierdoor lijkt het boek wel weer erg op een litteratuur boek.
Perspectief:
Mijn tweede criterium is Perspectief. Doordat er twee verhalen over twee verschillende personen wordt verteld, zijn die verhalen automatisch ook uit twee verschillende perspectieven. Namelijk het perspectief van Lisa en het perspectief van Senta. Bijvoorbeeld:
“Heel voorzichtig, alsof ze hem daarmee onherstelbaar zou kunnen beschadigen, brengt Senta haar hand omhoog en houdt hem in het zonlicht. ”
“Misschien vertrekt Kreuger vandaag, denkt Lisa hoopvol. ”
Door deze twee perspectieven heeft het weer meer weg van litteratuur dan van lectuur. En daarom denk ik, ookal is het een litteraire thriller, dat het nog steeds litteratuur is.
Door Luka Schokker
Luka, de twee verhaallijnen zijn chronologisch. Als je nog meer gaat lezen, zul je merken dat auteurs nog veel meer spelen met de tijd. Dat is best wennen in het begin, maar verhalen worden er wel mooier van.
BeantwoordenVerwijderen